Persoonlijk ben ik geen liefhebber van baklava. Toch wilde ik het zelf eens maken. Met minder suiker en minder honing. Ik houd er niet van dat als ik in een koekje bijt dat ik het gevoel heb dat mijn tanden er zo wat uitvallen van de zoetigheid. Amandelen en walnoten had ik in huis dus de zoektocht naar ongezouten pistache was gestart.

De supermarkt heeft alleen gezouten pistache dus deze raad ik je af, ongezouten pistache kun je vinden bij de notenshop of bij de marokkaanse slager. Alles in huis dus kon direct beginnen.
Hieronder kun je lezen hoe ik dit ( deze vond ik wel echt lekker ) heerlijke koekje kunt maken.

Beschrijving

Wat heb je nodig

200 Gram amandelmeel
200 Gram Walnoten
200 Gram Pistache
200 Gram poedersuiker
2 Eetlepels oranjebloesemwater
100 Gram gesmolten ongezouten roomboter
Rol filodeeg ( de grote die je ook voor Bastilla gebruikt )

Ongezoute roomboter voor het afsmeren van de filodeeg.

Begin met schrijven of type / om een blok te kiezen

Topping
200 Gram suiker
400 ML water
1 Citroen
100 Gram honing

Bereidingswijze


Wanneer je geen amandelmeel in huis hebt maar wel gewone amandelen dien je deze vooraf eerst te ontvellen. Giet heet water over je amandelen en laat ze even weken. Ontvel de amandelen en rooster deze dan. Dit kun je in de oven doen anders bak je ze krokant in een laagje olie. Hier gebruik je een koekenpan voor. Heb je dit gedaan, dan maal je de amandelen fijn in een keukenmachine. Zelf heb ik altijd amandelmeel in huis dus dit heb ik er ook voor gebruikt.

Maal de pistache samen met de walnoten fijn in een keukenmachine. Neem dan een ruime schaal en voeg de gemalen noten er aan toe. Hierna kan de poedersuiker en oranjebloesemwater bij. Meng het nu goed samen met de hand. Je zult merken dat het plakkerig begint te worden en het begint op een spijs te lijken. Voeg de gesmolten boter er aan toe en meng het nogmaals goed samen.

Haal de filodeeg uit de verpakking. Dek filodeeg altijd af dit zodat het niet uitdroogt.

Neem 3 vellen filodeeg en smeer deze licht in met gesmolten boter. Leg de vellen op elkaar. Vorm nu een reep van een deel van je noten en leg deze op je filodeeg. Rol het nu strak op en leg het op je bakplaat. Doe dit ook met de rest van je filodeeg en vulling. Nadat je dit hebt gedaan laat je de filodeeg nog even drogen. De boter wordt koud dit zorgt ervoor dat je beter kunt snijden. Na een kwartier te laten drogen snijd je de baklava in blokjes ter grootte van 5 a 6 cm.

Hierna mag het in een voorverwarmde oven op 170 graden gedurende 30 a 40 min. Zodra de baklava een mooie rode gloed heeft is het voldoende.
Laat de baklava dan rustig afkoelen en begin aan je suikerwater.

Neem een pannetje en voeg hier het water en de suiker toe. Zet het pannetje op het vuur, roer het steeds door en laat het doorkoken tot de suiker helemaal opgelost is. Voeg hierna de rasp van de citroen toe zo ook de sap. Nadat je dit hebt gedaan laat je het nog een minuut of 5 doorkoken.

Haal het van het vuur af en voeg ook de honing toe. Meng het geheel samen. Giet je suikerwater dan over de baklava. Laat de baklava een uurtje staan dien het daarna pas op. Zo heeft de suikerwater de kans om bij de noten te komen. Hierna strooi je ter decoratie wat gemalen pistache over je baklava.

Geniet er van.

 

 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 24151710-F113-4DDB-8F85-9927FC5AAA78.jpeg