Zoete aardappel broodjes
Een paar jaar geleden stuitte ik op YouTube op een video van broodjes gemaakt met aardappelen. In eerste instantie vond ik het er wat vreemd uitzien, maar uiteindelijk zagen de broodjes er verrukkelijk uit. Twee dagen later dook ik meteen de keuken in om ze zelf te bakken. Ze waren heerlijk! Lekker zacht en fluffy, precies zoals ik mijn zoete broodjes graag heb.
Enkele jaren later heb ik dit recept opnieuw gemaakt en hier en daar wat aangepast.
Bakken in Marokko
Nu ik op vakantie ben en al mijn fotografie-apparatuur bij me heb, leek het me het perfecte moment om deze broodjes opnieuw te bakken. Door het warme weer rijzen de broodjes prachtig, wat resulteert in een luchtiger broodje na het afbakken. Ze zijn niet overdreven zoet en je kunt ze naar eigen smaak aanpassen. Voeg meer suiker toe voor een zoetere smaak, of verminder de hoeveelheid voor een minder zoete variant.
Kortom, de keuze is helemaal aan jou!
Plakkerig deeg
Het deeg voor deze broodjes kan behoorlijk plakkerig zijn, wat het vormen van de bolletjes een uitdaging kan maken. Een handige tip is om je handen lichtjes in te vetten met zonnebloemolie, maar niet te veel. Verdeel het deeg in bolletjes van ongeveer 100 gram elk. Hoewel ze er misschien klein uitzien, zullen de broodjes nog rijzen tijdens het bakken, wat resulteert in het perfecte formaat na het afbakken.
Tips
Hier zijn enkele tips voor perfecte broodjes:
1. Smeer je handen lichtjes in met olie voordat je bolletjes gaat vormen.
2. Kies een warme plek om de broodjes te laten rijzen voor een optimaal resultaat.
3. Gebruik kruimige aardappelen voor een zachte en fluffy textuur van de broodjes.
4. Zorg ervoor dat je deeg goed gekneed is tot het soepel en elastisch is voordat je het laat rijzen.
5. Laat de broodjes voldoende tijd rijzen, zodat ze goed kunnen verdubbelen in grootte voor een luchtige structuur.
6. Bak de broodjes in een voorverwarmde oven op de juiste temperatuur om gelijkmatig te garen en een mooie kleur te krijgen.
7. Experimenteer met toevoegingen zoals anijs of bakvaste chocolade druppels om verschillende smaken aan je broodjes te geven.
Ben jij er klaar voor om de zoete aardappelbroodjes ook te bakken thuis?
Lees dan snel het recept hier onder.
Zoete aardappelbroodjes
Heerlijke, zachte zoete aardappelbroodjes gebakken in Marokko.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 25 minuten min
1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 45 minuten min
Gang tussendoor, zoete broodjes
Keuken Marokkaans
- 200 gram aardappelen Kruimig, gekookt en gestampt
- 700 gram patent bloem
- 200 gram kristalsuiker
- 5 gram droge gist
- 8 gram bakpoeder
- 5 gram zout
- 1 zakje vanille suiker
- 125 ml melk lauw
- 125 ml zonnebloem olie
- 2 eieren maat M
- 10 ml oranjebloesem water
- 50 gram abrikozen jam
- 100 gram kokos geraspt
Bereid de aardappelen voor, schil, was en snijd deze in blokjes.
Kook de aardappelen gaar gedurende 20 minuten, stamp deze hierna fijn en laat het afkoelen.
Voeg de bloem toe aan een schaal samen met de suiker, gist, bakpoeder, zout en vanille suiker. Meng dit samen.
Voeg de aardappelen, melk, zonnebloemolie, en eieren toe. Kneed het deeg tot 1 geheel.
LET OP HET DEEG IS PLAKKERIG! VERWARM DE OVEN VOOR
Vet je handen licht in met zonnebloemolie en vorm balletjes van 100 gram. Verdeel deze over een beklede bakplaat met bakpapier.
Laat de broodjes afgedekt gedurende 1 uur rusten op een warme plek.
Smeer de broodjes in met eigeel.
Bak de broodjes af in een voorverwarmde oven op 200 graden gedurende 25 minuten.
Voeg de oranjebloesemwater toe aan de abrikozen jam, meng dit samen en verwarm dit kort op in de magnetron.
Smeer de broodjes in met de jam en bestrooi deze met kokos.
Geniet er van.
Trefwoord broodjes, fluffy, fuffy broodjes, marokkaanse broodjes, zachte broodjes, zoete aardappelbroodjes
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!