Je kunt het noemen zoals je zelf wilt. Ik noem het msemen en mijn man Melloui. 1 Ding is zeker we zijn er beide dol op. Lekker met een glas munt thee. Voor mij een lekkere dikke plak kas er tussen die er tussen smelt. En hij die mij ondertussen preekt hoe slecht te veel kaas wel niet is voor je. 

Laat mij genieten van mijn msemen met kaas ja. Voor de verandering heb ik een stukje met kaas en een stukje met abrikozenjam genomen. Hij, geef hem maar gewoon honing. Al die gekkigheid is niet nodig.

Je kunt het eten zoals je het zelf wilt. 


Persoonlijk heb ik een hele lange tijd moeite gehad met het maken van msemen. Elke keer als ik klaar was en trots op het resultaat hoorde ik mijn kiezen en tanden afbreken bij elke hap. Het waren platte bakstenen die ik had gebakken. 

Na 2 jaar getrouwd te zijn heb ik de stap genomen om toch mijn schoonmoeder te vragen om mij de snel cursus msemen te geven. Met schoonmoeder aan mijn zijde heeft ze mij geleerd hoe de structuur van het deeg moet zijn en dergelijke. 

Mijn mama en schoonmama zijn echt pro in het maken van msemen. Van deze prachtige vrouwen heb ik heel wat tips en lessen gehad in het maken van msemen. Hierdoor heb ik het eindelijk eigen kunnen maken en bak ik ze lekker zelf zonder teleurstellingen wanneer ik eindelijk klaar ben. 

Hieronder kun je lezen hoe ik deze maak. Ook heb ik een filmpje op youtube staan om de stappen te bekijken. 

https://www.youtube.com/watch?v=T2ca7ySP5gg

Beschrijving

Wat heb je nodig 

1 Kilo meel 
315 Gram extra fijne griesmeel 
30 gram zout 
750 ML lauw water 
Roomboter 
Zonnebloemolie 
1 Theelepel bakpoeder 


Bereidingswijze 


Neem een deegmachine en doe de meel, bakpoeder, extra fijne griesmeel en zout in de kom. Voeg hierbij in stapjes het lauwe water toe. Terwijl je het water toe voegt zet je ook de keukenmachine aan. 

Laat het deeg zeker gedurende 10 min goed doorkneden op de hoogste stand. Je zult merken dat het een mooi soepel elastisch deeg zal worden. Is dit bij jou niet het geval en is het erg nat doe er dan wat extra fijne griesmeel bij. Is het vrij hard en droog doe er dan wat meer water bij. Als het deeg 10 min heeft gekneed zet dan de kneedmachine uit en dek het deeg af. Laat het deeg 45 min rusten. 

Na het rusten vet je je handen in met olie en begin je het deeg nogmaals op tafel te kneden. Rol het deeg op en druk het weer uit elkaar. Je zult merken dat je op een gegeven moment luchtbelletjes hoort knappen. Je mag zeker 5 a 10 min doorkneden. Dit zodat je een fijnere structuur zult krijgen. Na het kneden en rekken van het deeg zoals de afbeeldingen dien je balletjes te maken. Uit het deeg haal ik 20 balletjes waar ik 10 pannenkoeken van maak. 

Heb je dit gedaan vet je aanrechtblad of tafel in met olie. Leg hier 1 balletje op bestrooi deze met de fijne griesmeel en leg het 2 balletje erop. Begin nu met het plat drukken van je balletjes. Je zorgt ervoor dat het een mooie grote ronde platte pannenkoek is. 

Hierna ga je de pannenkoek vouwen. Je pakt de ene helft naar het midden dan de andere kant en je maakt er een vierkant pakketje van. Leg dan je pannenkoek weg dek deze af en ga door met de volgende. Als je klaar bent warm je een grote plaat op waar je de msemen op bakt. Neem een msemen druk deze weer plat. Een dikte van ongeveer 2 cm. Bak de msemen dan af in de pan. Besprenkel de pan met wat olie en doe dit ook boven de msemen terwijl deze aan het bakken is. Draai de msemen geregeld om, om de 15 sec ongeveer. Dit zorgt ervoor dat de msemen mooi opzet.  Bak de msemen gaar. Nadat je dat hebt gedaan sla je de msemen op het bord los zodat alle vellen mooi los komen. Doe dit met alle msemen. Zet hierna een theepot muntthee en geniet van de msemen.

De msemen kun je lekker vers en zacht houden door deze in bakpapier en alumunium folie te wikkelen.

Geniet er van.