1 Van de onder de marokkaanse gemeenschap bekendere deegsoort.
De baghrir, wij van Berberse komaf noemen deze gringo.
Deze heerlijke pannenkoek kan je zowel met olijf olie of boter eten, honing of jam.

Je kunt lekker varieren met de bahgrir. Baghrir is niet moeilijk om te maken je moet gewoon de juiste materialen in huis hebben. Dat is een goede pannenkoekenpan. Deze dien je dan ook echt alleen te gebruiken voor de baghrir.
Lees hieronder mijn recept. Houd je hier strikt aan dan moet het zeker goed komen.

Beschrijving:

Voor 8 stuks baghrir

300 Gram bloem

100 Gram fijne griesmeel

700 ML warm water

1 Zakje gist van 7 gram

1 Bakpoeder

1 Theelepel zout

2 Theelepels suiker

 

Bereidingswijze

Voor je hier aan start zorg ervoor dat je keuken lekker warm is. Zet de verwarming lekker aan zodat het deeg kan rijzen nadat je het beslag klaar hebt gemaakt.
Neem een kom en voeg hier de bloem en griesmeel aan toe. Voeg nu aan de linker zijkant van de kom het zout toe. Aan de rechterkant van de kom doe je het gist en de suiker. Meng dit niet samen!!! Maar voeg nu het water gewoon toe. Wanneer je de maatbeker vult doe het dan op de warmste stand van de kraan. Pak pas het water wanneer je alles hebt gedaan. Voeg het toe aan de kom, je zult merken dat het beslag vrijwel direct gaat schuimen. Begin nu met het mixen van je beslag. Dit kan inde keukenmachine anders met een hand mixer. Mix het beslag goed door. Wikkel de kom hierna in met vershoud folie en doe er een doek over heen. Laat het beslag nu gedurende 30 min rijzen. Er ontstaan bubbeltjes in je deeg wanneer het gaat rijzen.
Neem nu een goede koekenpan, 1 die je niet gebruikt voor andere doeleinden. Dus je hebt er geen eieren ingebakken of iets dergelijks. De koekenpan mag je ook niet geschrobt hebben met een spons. Dit verpest de antibaklaag van de koekenpan en zorgt ervoor dat je baghrir niet los komt.

 

Zodra het beslag is gerezen doe je eerst de koekenpan onder een straal koud water. Droog de pan niet af maar zet het op het vuur zodra de pan goed heet is ga je er wederom met een straal water over heen en voeg je een volle pollepel beslag toe. Zet de baghrir op het vuur en je zult zien dat de gaatjes al snel verschijnen. Als je beslag helemaal gebakken is haal je de baghrir uit de pan en herhaal je het proces eerst onder de koude kraan dan pas het beslag erin. Dit blijf je doen tot je geen beslag meer hebt.

Na elke baghrir die je hebt gebakken smeer je de baghrir in met ongezoute roomboter of olijfolie.

 

Hierna zet je een lekker bakje Marokkaanse munthee en kun je lekker gaan genieten.

Geniet er van.

 

Liefs,
Siham