Cous cous
Couscous is een graanproduct dat zijn oorsprong vindt in Noord-Afrika, met name in landen als Marokko, Algerije en Tunesië. Het bestaat uit kleine korrels gemaakt van durumtarwe of griesmeel. Traditioneel wordt couscous met de hand gerold en gestoomd, wat resulteert in lichte, luchtige korrels die perfect dienen als basis voor diverse gerechten.
Stomen of wellen.
De couscous wordt geweekt of gestoomd, in ons huishouden en zo ook in vele andere huishoudens wordt de couscous gestoomd. Dit komt doordat de smaak en structuur veel beter zijn dan wanneer je de couscous weekt. Hoewel dit meer tijd vergt, is het de moeite waard.
Het stomen van couscous wordt vaak verkozen boven het wellen omdat het resulterende eindproduct een betere textuur en smaak heeft. Tijdens het stomen wordt de couscous gelijkmatig gaar, terwijl bij het wellen de korrels soms te zacht kunnen worden of juist te droog blijven. Stomen zorgt voor een luchtige, goed gekookte couscous met behoud van de individuele korrelstructuur, wat bijdraagt aan een betere smaakbeleving en mondgevoel. Hoewel het stomen wat meer tijd vergt, wordt de kwaliteit van de couscous vaak als meer bevredigend ervaren dan bij het wellen.
Wist je dat?
**Oorsprong:** Het woord “couscous” is afgeleid van het Berberse woord “k’seksu” wat “ronde” of “glanzende” pasta betekent. Het wordt voornamelijk geassocieerd met Noord-Afrikaanse keukens, met name in landen als Marokko, Algerije en Tunesië, waar het een basisvoedsel is.
**Productie:** Couscous wordt gemaakt van durumtarwe of griesmeel, dat tot kleine korrels wordt gemalen. Traditioneel wordt couscous met de hand gerold en gestoomd. Tegenwoordig is het ook verkrijgbaar in voorverpakte vorm, waardoor het gemakkelijker te bereiden is.
**Veelzijdigheid:** Het is een veelzijdig graanproduct dat dienstdoet als een uitstekende basis voor diverse gerechten. Het absorbeert goed smaken en kan gebruikt worden als bijgerecht, in salades, als hoofdmaaltijd met groenten en vlees/vis, of als vulling in andere gerechten.
**Voedingswaarde:** Couscous is van nature vetarm en bevat een redelijke hoeveelheid vezels en eiwitten. Het is ook een bron van koolhydraten en bevat vitamines en mineralen, zoals B-vitaminen en ijzer.
**Variatie in groenten en eiwitten:** Couscous gaat goed samen met diverse groenten zoals paprika, courgette, tomaten, en proteïnerijke toevoegingen zoals kikkererwten, gestoofd vlees of gegrilde kip.
**Frisheid:** Voeg verse kruiden zoals peterselie, munt of koriander toe voor een frisse smaak en een vleugje kleur.
**Serveertip:** Couscous kan als hoofdgerecht worden geserveerd met groenten en eiwitten of als bijgerecht bij verschillende gerechten. Ook heerlijk in salades!
Aan de slag
In dit recept neem ik je mee in het bereiden van verrukkelijke couscous met groenten, kip en overheerlijk gekarameliseerde ui. Volg deze stappen om deze smaakvolle couscous te bereiden.
Cous cous groenten
Een heerlijke cous cous gerecht die je zo wel vegetarisch kunt maken of vlees toevoegen. Een makkelijke stap voor stap recept die een ieder kan maken
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 50 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 10 minuten min
- 500 gram couscous medium
- 20 ml olie zonnebloem
- 750 ml water
- 150 gram ongezouten roomboter
Voor de groenten
- 1 Kip
- 100 ml olijfolie
- 100 ml zonnebloemolie
- 3 uien in reepjes
- 4 wortelen in partjes
- 1 knol in partjes
- 2 courgettes door 4 gesneden
- 1 flespompoen in partjes
- bosje peterselie
- 1,5 theelepel kurkuma
- 1,5 theelepel komijn
- 1,5 theelepel paprikapoeder
- 1,5 theelepel gemberpoeder
- Zout en peper naar smaak
Gekarameliseerde ui
- 8 grote uien
- 100 gram rozijnen
- 2 theelepels kaneel
- 3 theelepels kristalsuiker
Neem een couscouspan en breng hier 1,5 liter water in aan de kook. Voeg 20 ml zonnebloemolie toe aan de couscous in een grote kom en meng het goed. Zodra er damp van de pan afkomt, voeg je de couscous toe aan de pan. Laat het 20 minuten stomen.
Was ondertussen de kip en snijd deze in grove stukken. Maak ook de groenten schoon, schil ze en snijd ze naar gewenste grootte.
Na 20 minuten, plaats je de couscous terug in de grote kom en laat deze even afkoelen. Giet het water uit de stoompan. Voeg zonnebloemolie en olijfolie toe aan de pan en bak hierin de kip. Voeg de uien toe en bak goed door.
Voeg vervolgens de wortelen, knol, courgette, pompoen en alle kruiden toe aan de kip. Meng goed door elkaar. Giet 2 liter water in de pan en voeg de fijngehakte peterselie toe. Laat de kip en groenten rustig gaar worden.
Meng in een maatbeker 250 ml water met de couscous. Roer langzaam met je vingers door de couscous tot het water is opgenomen. Plaats de couscous opnieuw in de stoompan en laat nogmaals 20 minuten stomen.
Herhaal dit proces nog 2 keer. Voeg na de derde keer de ongezouten roomboter toe aan de couscous. De couscous zal hierdoor zacht van structuur worden.
Voeg de uien toe aan een ruime koekenpan. Bak gedurende 5 a 10 minuten tot het glazig ziet.
Wel ondertussen de rozijnen. Lek de rozijnen na 15 minuten uit en voeg het toe aan de uien.
Voeg de kaneel en suiker toe en meng tot 1 geheel.
Bak de uien tot deze gekarameliseerd is.
Wanneer de kip en groenten gaar zijn, serveer je de couscous op het bord, gevolgd door de groenten en kip.
Doe de uien boven op de kip of groenten.
Geniet van dit gerecht!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!