Dit brood is zo onwijs lekker, naast dat is het een plaatje op tafel. Het vlechten ging mij niet makkelijk af, maar wat ben ik blij dat het toch is gelukt.
Helaas is het beschrijven van de vlecht methode te ingewikkeld dus ik raad je aan om even te googelen hoe je met 6 strengen moet vlechten. Dit heb ik overigens ook gedaan aangezien ik geen kei ben in vlechten. Verder beschrijf ik het recept uiteraard wel voor jullie.
Lees snel door en ga dit vooral lekker thuis maken.
[checklist-box title=”Beschrijving ” extraTitle=”” extraUrl=””]
Wat heb je nodig
- 10 gram gist
- 120 Gram suiker
- 2 eieren
- Snufje zout
- 300 gram bloem
- 50 gram ongezouten boter
- 50 Ml volle melk
- 1 Theelepel oranjebloesemwater
- 50 Ml warm water
- 30 Gram rozijnen
- 1 Ei extra
- Sesamzaad ( optioneel )
[/checklist-box]
[checklist-box title=”Bereidingswijze ” extraTitle=”” extraUrl=””]
De ongezouten roomboter dient op kamertemperatuur te zijn. Haal deze van te voren uit de koeling. Week de rozijnen een half uur van te voren.
Zeef de bloem en voeg er zout aan toe. Voeg 1 tl suiker toe aan de gist. Doe het gist bij de 50 ml water. Roer dit en dek het af. Laat het water gedurende 5 minuten schuimen.
Warm de melk op, en voeg dit toe aan de bloem, voeg de eieren en de oranjebloesem water toe. Lek de rozijnen uit en voeg deze toe aan de bloem.
De suiker kan nu ook toegevoegd worden samen met de ongezouten roomboter.
Stap 3
Zodra de gist is gaan schuimen kun je deze toevoegen aan de bloem. Kneed het deeg nu in een deeg machine. De eerste 3 minuten op een lage stand, zet hem na 3 minuten hoger en laat hem nog een minuut of 7 draaien.
Zodra het deeg goed gekneed is haal je het deeg uit de kom en vet je een andere kom in met wat zonnebloemolie. Vorm het deeg tot een mooie bal en dek deze af met vershoudfolie. Laat het deeg gedurende 2,5 uur rijzen.
Na 2,5 uur vorm je 6 balletjes.
Rol de bolletjes uit tot een lange sliert. Begin dan met het vlechten.
Laat je brood nogmaals 1 uur rijzen op een warme plek. Smeer deze dan in met 1 ei. Je kunt het bestrooien met sesamzaad mocht je dit willen.
Bak het brood gedurende 35 a 40 min af in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Nadat het brood mooi rood is laat je deze volledig afkoelen.
Nu kun je gaan genieten van dit heerlijke brood.
[/checklist-box]