Soep van de dag
Bissara, in onze regio ook wel thamarakt genoemd, is een traditionele Marokkaanse soep die zowel eenvoudig als smaakvol is. Dit gerecht wordt vaak geassocieerd met koude winterdagen, wanneer het wordt geserveerd als een warme en voedzame maaltijd. Toch kent Bissara geen seizoen, en je vindt het het hele jaar door op Marokkaanse tafels, zelfs als ontbijt! Veel mensen, waaronder mijn gezin, zijn dol op deze soep. Persoonlijk aten wij dit thuis niet als ontbijt. Afgelopen zomer hebben wij er ons toch aan gewaagd en hebben dit als ontbijt genomen in een heel leuk eettentje in Zaio. Ik kan je vertellen het was niet alleen heerlijk maar ook nog eens enorm voedzaam, de rest van de dag zat ik ook bomvol.

De Ingrediënten
De basis van Bissara bestaat uit gedroogde tuinbonen of spliterwten, echter kennen wij het thuis alleen met spliterwten en heb ik het nooit met tuinbonen gegeten.
Beide bonensoorten zorgen wel voor een heerlijke romige textuur. Wat het gerecht afmaakt is naar mijn mening wel de toevoeging van knoflook en komijn. Een flinke scheut olijfolie vers uit Marokko maakt dit gerecht dan voor mij ook echt af.
Makkelijk recept
Bij ons thuis is Bissara een van de favorieten. We zijn er als gezin dol op en eten het vaak met versgebakken brood. Of het nu als lunch of diner wordt geserveerd, het is altijd een succes. De rijke smaak van de soep, gecombineerd met de versheid van het brood, maakt het een heerlijke vullende maaltijd. Het feit dat het zo eenvoudig te bereiden is, betekent dat we er vaak van genieten, vooral op drukkere dagen.
Hoewel de soep op zichzelf al een heerlijke maaltijd is, wordt Bissara in Marokko vaak geserveerd met versgebakken brood. Dit brood, meestal khobz of tashnift, wordt in de soep gedoopt, persoonlijk eet ik het met een lepel omdat ik het vrij zwaar vind met brood. Een extra scheut olijfolie, wat paprikapoeder of een beetje extra komijn kunnen aan tafel worden toegevoegd. De combinatie van de warme soep en het verse brood zorgt wel voor de perfecte combinatie.

Gezond Gerecht
Naast dat bissara gewoonweg heerlijk is, is het ook een gezonde keuze. Tuinbonen en spliterwten zijn rijk aan eiwitten, vezels en tal van essentiële vitaminen en mineralen. Dit maakt Bissara niet alleen een voedzame optie, maar ook een heerlijke manier om meer plantaardige eiwitten in je dieet op te nemen. Bovendien is de soep van nature glutenvrij en kan deze eenvoudig worden aangepast voor verschillende dieetwensen.
Ga jij nu ook de keuken in voor deze heerlijke soep? Ik ben ontzettend benieuwd wat je van de Bissara zult vinden dus laat zeker een comment hieronder achter.
Wil jij naast de bissara nog meer Marokkaanse soepjes uitproberen? Bekijk dan mijn recept van mijn harrira

Bissara
Een heerlijke en voedzame soep die in elk huishouden een must is om te proberen.
Voorbereidingstijd 5 minuten min
Bereidingstijd 35 minuten min
Totale tijd 40 minuten min
Gang avondeten, lunch, Ontbijt
Keuken Marokkaans
- 300 gram spliterwten
- 4 teentjes knoflook
- 25 ml olijfolie
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels komijn
- 1 ui
- 700 ml water
Spoel de spliterwten goed af totdat het water helder is.
Schil de ui, was deze en snijd in reepjes. Voeg de gesneden ui en spliterwten toe aan een pan.
Pel de knoflook, pers deze uit en voeg ook toe aan de pan.
Giet het water in de pan om de ingrediënten te bedekken en zet op middelhoog vuur.
Voeg de olijfolie, zout en komijn toe.
Laat de spliterwten langzaam gaar worden. Controleer regelmatig of er genoeg water in de pan zit; voeg zo nodig extra kokend water toe.
Kook de spliterwten in 35 minuten gaar.
Ze moeten een dikke, maar nog niet pureerbare substantie hebben—iets dikker dan gewone soep, maar niet zo dik als puree. Zorg ervoor dat de spliterwten volledig gaar zijn.
Pureer de spliterwten met een staafmixer tot een gladde soep.
Zet de pan weer op laag vuur en voeg nog een scheutje (ongeveer 20 ml) olijfolie toe.
Meng goed met een spatel en laat de soep nog 2 minuten pruttelen.
Serveer de soep met een extra snufje komijn en een beetje olijfolie bovenop.
Geniet van je heerlijke Bissara!
Trefwoord bissara, spliterwtensoep, thamarakt
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!