Afgelopen weekend hadden wij bij mijn schoonzus een etentje. Aangezien het Eid al adha was heeft onze schoonzus ons uitgenodigd om te barbecuen.
Als er een etentje is vind ik het altijd wel leuk om een cake of een taart of iets in die richting te bakken. Dit heb ik dit keer ook gedaan. Toen ik de vraag stelde aan mijn man wat ik moest maken riep hij meteen die natte cake. Uh natte cake? Al snel kwam ik er achter dat hij basbousa bedoelde. Dit heb ik uiteindelijk dus ook gedaan. Hieronder kun je mijn recept van de basbousa doornemen.
[checklist-box title=”Beschrijving ” extraTitle=”” extraUrl=””]
Wat heb je nodig
- 500 Gram fijne griesmeel
- 2 Eieren
- 1 Vanillesuiker
- 1 Bakpoeder
- 650 ML vanille yoghurt
- 200 ML zonnebloem olie
- 100 Gram amandelen
- 30 ML oranjebloesemwater
- 100 Gram suiker
- 1 Citroen
- 250 ML honing
[/checklist-box]
[checklist-box title=”Bereidingswijze ” extraTitle=”” extraUrl=””]
Voeg de griesmeel toe aan een vetvrije schaal, doe hier de bakpoeder en vanillesuiker bij. Meng dit samen met een garde.
Weeg de yoghurt af en voeg dit toe aan de griesmeel, weeg ook de suiker af en voeg dit toe met de eieren.
Voeg de olie toe en begin met het mengen met de garde. Meng alles goed door tot je geen klontjes meer hebt.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Smeer een bakvorm in en bekleed hem met bakpapier. Doe het beslag dan in je bakvorm en doe de cake in de voorverwarmde oven gedurende 30 min. Na 30 min steek je er een mes of saté prikker in. Als deze er schoon uit komt is de cake gaar. Zo niet laat je de cake verder garen.
Bereid de stroop voor, doe de honing in een pannetje en zet deze op een laag vuurtje. Zodra de honing wat begint te borrelen voeg je de oranjebloesem water toe en de citroen sap. Meng dit samen. Laat het nog een minuutje door koken dan mag de siroop van het fornuis.
Zodra de cake gaar is leuk gaatjes in de cake, doe dit met een saté prikker. Giet dan de siroop over de cake. Laat de cake wel nog een half uurtje in de bakvorm. Stort hem hierna uit.
Snijd de cake in de gewenste vorm.
Maal de amandelen grof fijn en strooi deze boven de cake. Decoreer de cake verder naar wens.
De cake is het lekkerst wanneer je deze een nachtje in de koelkast laat rusten. Zo kan de siroop goed intrekken.
Geniet er van! Heerlijk met een glas munt thee.
[/checklist-box]