Het overheerlijke Marokkaanse manier van een kip uit de oven.
Ik vond persoon die van mijn moeder altijd het lekkerst. Niemand had ooit mijn moeders kip gerecht kunnen overtreffen. Tot ik hem voorgeschoteld kreeg bij mijn allerliefste schoonzus. Mijn schoonzus is erg goed in het koken van gerechten. Aan tafel schuiven bij haar is altijd een feestje, zo ook het kip gerecht met die heerlijke saus.
Aangezien ik er dol op ben heb ik natuurlijk naar haar recept gevraagd.
Mocht je zin hebben in huisgemaakte kip uit de oven moet je dit recept echt eens proberen. Its worth it.
Lees hieronder het recept snel door.
[checklist-box title=”Beschrijving ” extraTitle=”” extraUrl=””]
Wat heb je nodig
- 1 Kip
- 4 Uien
- 2 Teentjes knoflook
- 50 Ml zonnebloemolie
- 50 Gram ongezouten roomboter
- 1 Theelepel zout
- 1 Theelepel zwarte peper
- 1 Theelepel kurkuma
- 1 Theelepel kaneel
- Saffraan sliertjes
- 2 Theelepels suiker
- 50 Gram gele rozijnen
- Bosje peterselie
- 100 ML water
- 1 Citroen
De aardappelpartjes
- 400 Gram vastkokende aardappelen
- 1 Theelepel zout
- 1 Theelepel aardappelkruiden
- 20 Ml olijfolie
- 1 Theelepel rozemarijn
[/checklist-box]
[checklist-box title=”Bereidingswijze ” extraTitle=”” extraUrl=””]
Niet iedereen doet dit, ik persoonlijk wel. Ik was de kip en zorg ervoor dat alle ingewanden er goed uit zijn. Zo vind ik het ook vervelend als er nog kleine haartjes achterblijven op de kip. De kip moet kook klaar zijn voor ik er echt aan begin.
Om nare geurtjes etc te voorkomen was ik de kip goed en laat deze een uurtje weken in een bak met water en citroen.
Hierna begin ik met de marinade van de kip.
Schil de ui, was deze en snijd de ui in kleine blokjes. Rasp de knoflook bij de ui, voeg het zout, kurkuma, saffraan en zwarte peper toe aan de ui. Meng de uien met de zonnebloemolie.
Smeer de kip in met de ui, laat de kip gedurende 2 uur staan om de kruiden goed in te laten trekken. Hoe langer hoe beter.
Dek de kip wel goed af.
Nadat de kip gemarineerd is voeg je de kip toe aan de pan. Zet je pan op een middelhoog vuurtje.
Bak de kip langzaam in 30 a 40 minuten gaar aan beide kanten. Let er op dat de kip niet aanbrand, draai de kip geregeld om dit zodat het aan alle kanten gaar kan worden. Doe altijd de deksel terug op de pan.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal de kip uit de pan en smeer deze in met de ongezouten roomboter.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de kip mooi rood af in de oven gedurende 30 minuten.
Let er wel wederom op dat hij niet aanbrand. Mocht hij bij jou eerder of later mooi rood zijn handel er dan naar. Elke oven verschilt.
Voeg het water toe aan je saus, en laat deze rustig indikken. Hak de peterselie fijn en voeg dit toe aan de pan.
Na een minuut of 20 voeg je de kaneel en suiker toe.
Wel de rozijnen vooraf en lek deze uit. Voeg de rozijnen toe aan de pan met saus.
Laat het op een laag vuurtje doorkoken. Zodra de olie omhoog komt is de saus klaar.
Begin ondertussen aan de aardappelpartjes. Schil de aardappelen en was deze. Snijd de aardappelen in partjes, kook de aardappelen beetgaar in een ruime pan met water. Voeg het zout toe aan de aardappelen. De aardappelen hebben ongeveer een minuut of 10 nodig. Prik in de aardappelen en kijk of ze beetgaar zijn.
Lek de aardappelen uit, laat ze een minuut of 5 afkoelen.
Voeg de olijfolie, aardappelkruiden en rozemarijn toe aan de aardappeltjes, en nog een snufje zout voor wat extra smaak.
Hussel de aardappelen goed om en voeg de aardappelen toe aan een beklede bakplaat met bakpapier.
Bak de aardappelen in 10 minuten gaar in de oven. De oven dient wederom op 180 graden te bakken.
Nadat de aardappelen en kip gaar zijn. Kun je het gerecht opdienen. Voeg eerst de saus toe op je bord vervolgt door de kip.
Je kunt er voor kiezen eieren te koken en amandelen bij te bakken om het gerecht af te maken.
Serveer de aardappelpartjes erbij en je hebt een heerlijk gerecht.
Geniet er van.
[/checklist-box]