Gevulde speculaas met dadelspijs

Sinterklaas is er weer dus het is weer tijd om wat leuke Sint recepten te plaatsen.
Persoonlijk vieren wij dit kinderfeest niet, maar een goede hap uit dit stukje gevulde speculaas laten we zeer zeker niet staan.

Veel gaan voor safe en maken de gevulde speculaas met amandelspijs. Dit keer heb ik voor gekozen om een combinatie te maken van amandelspijs en dadelspijs. Een lekkere dunne laag die het net even wat extra’s geeft. Uiteraard kun je dit weg laten in het recept. Je kunt er gewoon voor kiezen om wat meer amandelspijs te gebruiken. Wil je dit maken lees dan het recept snel door.

 

Beschrijving

Wat heb je nodig

 1. 200 Gram zelfrijzend bakmeel
 2. 150 Gram ongezouten roomboter
 3. 100 Gram bruine basterdsuiker
 4. Snufje zout
 5. 10 Gram koek en speculaas kruiden
 6. 4 Eetlepels melk
 7. 200 Gram amandelspijs ( bouwhuis )
 8. Halve citroen
 9. 100 Gram dadelspijs ( koro )
 10. 1 Ei geel
 11. 50 Gram amandelmeel
 12. 20 ml oranjebloesemwater
 13. Amandelschaafsel

 

 

Bereidingswijze

 • Stap 1

Neem een ruime kom en voeg hier de bloem, zout, koekkruiden en basterdsuiker toe.
Meng dit samen met een garde. Snijd de ongezouten roomboter in blokjes en voeg dit toe samen met de melk. Kneed het deeg tot een mooie bal met je hand. Zodra alle ingrediënten zijn opgenomen maak je er een bal van en wikkel je deze in vershoudfolie. Laat het deeg rusten gedurende 2 uur in de koeling. Je kunt hem ook de hele nacht laten rusten.

 

 • Stap 2

Stoom de dadelspijs in een cous cous pan tot deze zacht is. Zodra de dadelspijs zacht is haal je deze uit de pan en voeg je de oranjebloesem water toe. Meng het samen met een vork. Doe dit wel met een vork want het is heet. Voeg dan de amandelmeel toe en meng het samen tot je een mooie deeg bal hebt die je kunt uitrollen. Voeg in stapjes toe, wanneer je denkt dat je het kunt uitrollen kun je stoppen met toevoegen, zo niet voeg je extra toe. Strooi wat amandelmeel op je aanrecht en rol de dadelspijs tot een 0,5 cm dikte uit en leg deze op een bakpapier.

 

 • Stap 3

Ik heb de amandelspijs van baktotaal bouwhuis gebruikt en deze kon ik meteen gebruiken zonder extra toe te voegen. Wel heb ik voor een wat milde citroen smaak een halve citroen uitgeperst en deze bij de amandelspijs toe gevoegd. Dit is geen moetje en kan je weg laten. Meng de sap dan met het spijs tot alles goed is opgenomen. Rol de amandelspijs tot de gewenste dikte uit. Haal ondertussen het deeg uit de koeling.

 

 • Stap 4

Laat het deeg even op kamertemperatuur komen. Bestrooi je aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 1 cm. Snijd het deeg in de gewenste vorm, in de maat van je bakvorm.

Bekleed je bakvorm met bakpapier en leg de eerste laag van je deeg erin. Gevolgd door dadelspijs en dan de amandelspijs. Maak wederom een bal van je deeg en rol deze weer uit. Leg je laatste stuk deeg op de amandelspijs.

 

 • Stap 5

Scheid je eigeel van je eiwit en smeer de speculaas in met het eigeel. Strooi de amandelschaafsel op
Verwarm je oven voor op 170 graden. Bak de speculaas in 40 minuten gaar. Zodra de speculaas gaar is laat je de speculaas eerst heel goed afkoelen voor je hem uit de bakvorm haalt.

Is hij afgekoeld, snijd er dan een goed stuk uit en ga lekker genieten van deze heerlijke gevulde speculaas.

 

Enjoy!

 

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *