Anijs vlecht broodjes

Mijn moeder is koningin in het maken van Kahk. Daarmee bedoel ik de originele rkahk van Algerije. De zachtere variant. Wel wat stevig maar niet zoals degene die in Oujda, Marokko wordt gemaakt.

Een tijdje geleden maakte ze deze, maar er ging wat fout… ze had te veel vloeistof toegevoegd. Er was geen weg terug. Ze is doorgegaan met het deeg en gewoon nieuwe creatie er mee gecreëerd. Mijn man vind de Algerijnse rkahk niet zo lekker, deze variant ging er bij hem anders als een speer in.

Uiteraard was ik enorm benieuwd hoe ze dat dan heeft gedaan, mama is het natuurlijk allang vergeten. We hebben er samen naar gekeken en opnieuw gemaakt. Ik moet zeggen het is enorm goed gelukt! Ik ben tevreden met de broodjes. Daarom deel ik vandaag de broodjes ook met jullie.

Lees het recept hieronder.

Beschrijving

Wat heb je nodig 

 

 1. 680 Gram bloem
 2. 20 Gram Anijs
 3. 12 Gram bakpoeder
 4.  2 Zakjes vanille suiker
 5. Snufje zout
 6. 130 Gram suiker
 7. 125 Ml lauwe melk
 8. 125 Ml zonnebloemolie
 9. 100 Ml lauw water
 10. 100 Ml oranjebloesem water
 11. 15 Gram instant gist
 12. 1 Citroensap + schil
 13. 1 Sinaasappelsap + schil
 14. 80 Gram Griekse yoghurt
 15. Topping 1 Eigeel
 16. Topping Suiker

 

 

 

Bereidingswijze

 • Stap 1

Neem een ruime schaal, voeg hier de bloem, suiker en gist aan toe. Snufje zout en rasp de citroen en pers deze uit, voeg het toe aan de bloem. Voeg ook de bakpoeder en vanille suiker toe.  Warm de melk lauw warm op en voeg dit toe. Ook de zonnebloemolie kan toegevoegd worden.
Doe het water in een pannetje en voeg de sinaasappelsap plus rasp er aan toe.  Kook het water langzaam.

 

 • Stap 2

Weeg de Griekse yoghurt af, en voeg dit toe. Wrijf de anijs tussen je handen en voeg dit toe. Dit zorgt ervoor dat de geur en smaak vrij komt. Begin nu met het kneden van het deeg.

Voeg nadat het water kookt het water beetje bij beetje toe. Kneed het deeg ondertussen door. Ik heb het deeg in een deeg machine gedaan. Dit gaat makkelijker. Kneed het deeg een minuut of 10 goed door.

Het deeg is vrij plakkerig. Schrik hier niet van.

 

 • Stap 3

 

Haal het deeg uit de kom, smeer een andere kom in met zonnebloem olie. Maak een bal van het deeg en doe het deeg in de kom. Laat het deeg gedurende 1,5 uur rijzen. Het deeg dient te verdubbelen.

Nadat het deeg is gerezen, maak je balletjes van 50 gram. Rol de balletjes uit, neem 2 balletjes. Rol ze uit en vlecht ze in. Leg het broodje op een bekleden bakplaat met bakpapier. Als je al het deeg hebt gerold en gevlochten laat je het wederom gedurende 30 min rijzen.

Smeer nu de broodjes in met eigeel en bestrooi ze met suiker. De broodjes mogen in een voorverwarmde oven op 180 graden gedurende 20 min.

Nadat de broodjes mooi rood zijn haal je deze uit de oven en laat je ze goed afkoelen.

Deze broodjes zijn heerlijk met een glaasje Marokkaans munt thee.

Geniet er van.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *