Vlees tajine met pruimen

Toen ik jonger was kregen we vaak bezoek over de vloer. Mijn ouders vonden het altijd gezellig als er familie over de vloer kwamen. Bij elke gelegenheid werd er meteen een mini feestje gevierd.

Bij de meeste Marokkaanse gezinnen komt dit gerecht bij een feestje dan ook wel voor of het nu een geboortefeest is, een bruiloft of je krijgt gewoon bezoek. Een grote pan gevuld met rund of schapenvlees. In groffe stukken gesneden met als topping, gegrilde paprika, droge pruimen en droge abrikozen. Soms zie je er ook nog sperziebonen bij. Alles kan, hoe langer je het vlees kookt hoe malser het wordt.

Aangezien mijn ouders een etentje gaven, ben ik richting mijn moeder gereden om samen de gerechten klaar te maken. Ook de vlees tajine hebben we samen gemaakt. Hieronder kun je de bereidingswijze lezen. Let wel op wij hebben best wel wat vlees gebruikt aangezien er ook wel met iets meer waren.

Beschrijving

Wat heb je nodig 

 1. 5 a 6 Kilo schapenvlees
 2. Bosje peterselie
 3. Bosje Koriander
 4. 1,5 Eetlepel kurkuma
 5. 1,5 Eetlepel paprika poeder
 6. 1,5 Eetlepel ras el hanout
 7. Halve eetlepel zwarte peper
 8. 1 Eetlepel zout
 9. 1,5 Eetlepel gemberpoeder
 10. 150 ML olijfolie
 11. 3 Knoflookteentjes
 12. 1 Liter zonnebloemolie
 13. 2 Uien
 14. 3 Tomaten

Topping

 1. 250 Gram droge pruimen
 2. 2 Kaneelstokjes
 3. 2 Theelepels kaneel
 4. 2 Eetlepels suiker
 5. 250 Gram droge abrikozen
 6. 20 ML oranjebloesemwater
 7. Paprika’s aantal naar keuze
 8. Hete pepers

 

Bereidingswijze

 • Stap 1

Was het vlees en haal zonodig overige vet weg door deze met een vleesmes weg te snijden en nogmaals goed te wassen. Hak een bosje peterselie en koriander zeer fijn. Doe de kruiden voor het vlees in een grote schaal en schil de knoflook.

 • Stap 2

Rasp de knoflook, voeg 150 ml olijfolie toe. Meng dit samen. Smeer hierna al het vlees in met de kruiden.

 • Stap 3

Laat het vlees een nachtje rusten in de marinade.
Zet een hele grote pan op een middelmatig vuurtje en doe hier de zonnebloemolie in. Bak hier al het vlees in en zet de gebakken vlees over in een andere ruime pan. Bak het vlees tot het rood en gaar ziet aan de buitenkant. Zet het vuur niet al te hoog dan brand het aan zonder dat het wat gaar is.

 • Stap 4

Nadat je klaar bent met bakken, gebruik je de olie waar je in hebt gebakken en zet je over in de andere pan met het vlees. Zet het vlees wederom op een middelmatig vuurtje. Schil en was de uien en doe de in de pan. Doe het zelfde met de tomaten. De tomaten hoeven niet geschild te worden.

Voeg nu nogmaals van alle bovenstaande kruiden 1 theelepel kruiden toe aan het vlees en doe de deksel op de pan. Was en bak nog een bosje peterselie en koriander en strooi dit ook over je vlees.

Laat het vlees rustig garen. De uien en tomaten laten voldoende sappen los waardoor er bij ons geen water toegediend hoefde te worden. Merk je dat jouw uien geen water aanmaken voeg dan 2 L gekookt water toe. Let op dit hebben wij dus niet gedaan! Het vlees mag rustig gaar worden en kan zeker een uur of 4 a 5 duren. Let er wel op dat je regelmatig even het vocht in de pan bekijkt zodat je vlees niet aanbrand.

 • Stap 5

Terwijl het vlees aan het garen is kun je paprika’s grillen. Nadat de paprika’s goed zwart geblakerd zijn doe je deze in pedaalemmer zakje. Laat het een minuut of 1 staan en verwijder daarna het bovenste laagje van de paprika’s. Doe dit ook met de pepers.

 • Stap 6

Ga door met het maken van de zoete pruimen. Was de pruimen goed. Doe de pruimen dan in een pannetje water, het water mag net boven de pruimen uitsteken. Voeg het kaneelstokje en het theelepeltje kaneel toe. Zet de pan een middelmatig vuurtje. Zodra het water begint te borrelen voeg je 2 Theelepels suiker toe en 10 ml oranjebloesemwater. Meng dit en doe de deksel op de pan. Laat het koken tot het water min of meer is opgelost en het stropig uit ziet. Dit kan een minuut of 30 duren. Hierna mag je de pan van het vuur afhalen.

 • Stap 7

De abrikozen doen je het zelfde te bereiden zoals de droge pruimen.

Nadat alles gaar is kun je de paprika in reepjes snijden en kort bakken in een koekenpannetje met zonnebloemolie.

Nadat je vlees gaar is, je kunt dit checken door te kijken of je vlees makkelijk los komt van het bot. Kun je het vlees opdienen met de paprika, pruimen en abrikozen en uiteraard de pepers.

Geniet er van.

 

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *