Tashnift

Zodra ik thuis kwam van een dag school rook in ik de straat de geur al van het brood die mijn moeder had gebakken. Tashnift, ik was / ben er dol op!
We moesten het brood altijd laten afkoelen, niemand die daar op ging wachten. Tegen de tijd dat we aan tafel gingen zitten om te eten hadden we al een heel brood op met kaas.

Nu vind ik het nog steeds heerlijk en maak ik het geregeld zelf thuis, al kan niets tippen aan mijn moeders brood. Mijn moeder heeft mij met dit recept stapsgewijs alles uitgelegd via FaceTime. Het hele proces, op de 1 of andere manier kwam hij toch niet zo uit zoals mijn moeder hem maakt.

Dit keer ben ik dik tevreden! Dit recept heb ik dan ook voor jullie uitgetikt en gefotografeerd.

Beschrijving

Wat heb je nodig

 1. 500 Gram bloem
 2. 100 Gram fijne griesmeel
 3. 5 Gram gist
 4. Halve theelepel bakpoeder
 5. 2 Eetlepels zonnebloemolie
 6. 1 Theelepel zout
 7. 1 Eetlepel poedersuiker
 8. 400 Ml lauw warm water
 9. Fijne griesmeel om het blad te bestrooien

 

Bereidingswijze

 

 • Stap 1

Neem een ruime kom, doe hier de bloem en griesmeel in. Aan de ene kant voeg je de gist toe en aan de andere kant het zout. Meng deze 2 nooit samen.

 • Stap 2

Voeg, de poedersuiker en bakpoeder toe. Hierna mag de zonnebloemolie er bij en voeg  het lauwwarme water toe. Begin met het kneden van het deeg. Ik kneed het deeg in de keukenmachine en laat deze 15 min doorkneden op een middelhoge stand.

Nadat het deeg goed gekneed is vet je handen licht in met zonnebloemolie. Haal het deeg uit de kom en maak er een mooie bal van. Let op het deeg is plakkerig, de olijfolie dient ervoor dat het minder aan je handen plakt. Ga geen bloem toevoegen. Leg de bal terug in de kom.

 • Stap 3

Dek de kom af met vershoudfolie en doe hier een doek overheen. Laat het deeg gedurende 1,5 uur rijzen. Nadat het deeg verdubbeld is duw je de lucht eruit.

Neem een klein schaaltje en meng hier de 50 gram bloem met 50 gram griesmeel in.

 

 • Stap 4

Strooi de griesmeel op je werkblad, smeer je handen nogmaals in met zonnebloemolie en verdeel het deeg in 6 stukken. Rol het deeg door  de griesmeel. Maak er wederom mooie ballen van.

 

 • Stap 5

Leg 2 theedoeken op tafel en bestrooi deze ook met griesmeel. Leg hier een bal deeg op en druk met 2 handen plat tot of 1,5 a 2 cm dikte. Doe dit met alle balletjes deeg.

 

 • Stap 6

Strooi wat griesmeel op je brood en dek deze af met een theedoek. Laat het deeg wederom een half uur rijzen.

 

 • Stap 7

Bij de laatste 10 min dat het deeg aan het rijzen is zet je de , pan op het vuur, zet de pan laag tot middelhoge hitte.

Laat de pan goed warm worden.

Nadat de pan warm is haal je het theedoek van 1 brood af, schuif of klap 1 brood om in een brood plank of ruim bord zodat je brood kunt overplaatsen in de pan. Schuif het deeg in de pan. Draai met een saté prikker wat gaatjes in brood en laat het brood aan beide kanten mooi gaar worden.

 

Bij mij had het brood aan beide kanten 10 min nodig om mooi gaar te worden. Dit kan bij jou anders zijn, let er op dat je het brood niet aanbrand. Zet het vuur dus niet te hoog maar ook niet te laag. Nadat het brood gaar is laat je deze onder een theedoek rustig afkoelen.

Hierna kun je heerlijk genieten van een stukje huis gemaakte Tashnift.

Geniet er van.

 

 

 

 

 

 

2 antwoorden
  • sihamdaily
   sihamdaily zegt:

   Wa3alikom Salam Hayat,

   Klopt, maar zoals ik heb beschreven, het verschilt voor iedereen. Ik had mijn fornuis vrij laag, het is ook een inductie die ik heb en moet altijd even aanvoelen hoe ik alles afbak. Mijn moeder heeft maar 20 min nodig. We verschillen erin. Kijk geregeld even naar je brood of hij al mooi rood begint te worden aan de onderkant.

   X

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *