Marokkaanse Sfenj

De Marokkaanse versie van de donuts, ze worden heel luchtig maar de volgende dag zijn ze helaas toch wat droger, om ze weer wat zachter te krijgen verwarm je ze kort op in de magnetron met een glas water. Dit zodat er wat stoom bij komt. Alsof je ze net hebt gebakken. De Marokkaanse donuts, maak ik niet vaak. Als ik ze maak geniet ik er toch elke keer weer van. Ze zijn heerlijk om met een lekker bakje munt thee te nemen.

Hieronder kun je lezen hoe ik de sfenj maak.

Beschrijving

Wat heb je nodig 

 1. 550 Gram bloem
 2. 1 Zakje bakpoeder van 8 Gram
 3. 9 Gram gist
 4. 15 Gram Suiker
 5. 9 Gram zout
 6. 400 Ml lauwwarm water
 7. Zonnebloem olie om te frituren

 

 

 

Bereidingswijze

 • Stap 1

Voeg de bloem toe aan je mengkom, voeg de bakpoeder toe. Aan de ene kant voeg je de suiker met het gist toe en aan de andere kant het zout. Scheid het zout altijd van de gist, doe je dit niet zal je deeg niet mooi rijzen. Suiker en gist gaan wel samen. Voeg het lauw warme water en begin met het kneden van het deeg. Gebruik je een kneedmachine kneed dan voor een minuut of 10 door. Doe je het met de hand, kneed dat een minuut of 15 a 20 door. Let er op, het deeg is plakkerig. Ga gewoon door en maak je niet druk, sfenj deeg is enorm plakkerig en dient ook zo te zijn.

 

 • Stap 2

Zoals je op de foto  kunt zien is het deeg vrij plakkerig en elastisch, nogmaals maak je geen zorgen. Dit hoort zo. Vet je handen in na het kenden met wat zonnebloem olie, ver de kom ook in met wat zonnebloem olie en vorm een mooie bal van het deeg. Wikkel de kom in met vershoudfolie, en plaats er een handdoek overheen.  Het deeg mag nu gedurende 1,5 uur rijzen op een warme plek. Het deeg moet echt minstens 1 uur en 30 min rijzen anders is je sfenj niet luchtig genoeg.

 • Stap 3

Nadat het deeg is gerezen smeer je handen nogmaals met een beetje zonnebloem olie in en druk je de lucht eruit. Haal je deeg uit de kom, smeer vooraf je aanrecht ook met een klein beetje olie in anders blijft het deeg plakken.
Vorm dan balletjes van 70 gram en leg deze op een ingesmeerde schaal met olie. Leg de balletjes wel voldoende uit elkaar anders zullen ze aan elkaar plakken. Het dienblad of schaal mag je wederom inwikkelen. Ik heb het gedaan met een pedaalemmer zak zodat de balletjes weer kunnen rijzen. Het deeg mag je weer 30 a 45 min laten rijzen op een warme plek.

 • Stap 4

 

Nadat het deeg wederom heeft kunnen rijzen, zet je eerst een koekenpan olie op een middelmatig vuurtje. Laat de olie rustig heet worden. Ik zorg er altijd voor dat ik een voedselthermometer in huis heb. Mijn olie staat altijd op 160 graden en niet hoger, dit zodat ook het deeg aan de binnenkant gaat wordt zonder dat het aan de buitenkant aanbrand of te snel bakt.

Zodra je olie de juiste temperatuur heeft neem je 1 balletje en druk je met je vingers een gat in, wijd het balletje goed uit. Het was een beetje moeilijk om een foto te maken terwijl ik dat deed excuus. Het gaat dient iets groter te zijn dan bij een donut. Je trekt het deeg vanuit het midden als het ware uit elkaar.

 • Stap 5

Bak de eerste sfenj af in de hete olie, draai de sfenj niet om, laat de ene kant rustig gaar worden. Je zult zien dat de sfenj begint op te zwellen in de olie. Na 1 minuut ongeveer kun je de sfenj omdraaien met een vorkje en de andere kant laten garen. Let er wel op dat de sfenj niet te donker wordt. Wanneer de sfenj is gebakken lek je deze meteen uit in een zeef, hierna leg je hem even op een keukenpapier dit zodat hij zoveel mogelijk olie kan verliezen.

Begin nadat je je sfenj hebt gebakken pas aan je volgende sfenj, ga de balletjes dus niet voor vormen, maar doe dit steeds voor je er weer 1 afbakt.

Wij bestrooien de sfenj met wat poedersuiker, aan jou de keus wat je lekkerder vind. Serveer met Marokkaanse munt thee.

Geniet er van.

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *