Aardappel anijsbroodjes

Toen we nog heel jong waren en we met de auto naar Marokko gingen had mijn moeder deze altijd wel in de tas zitten met al het lekkers. Als eerst zochten we dan ook naar deze heerlijke broodjes.

Enige wat ik wist is dat er aardappelen inzaten maar ik mij tot zocht naar waar die aardappelvulling nou bleef…. ik was 7 of jonger 🤦🏽‍♀️

Anyway, deze broodjes kwamen gisteren opeens in mij op. Meteen mijn moeder gebeld. Ze wist meteen waar ik het over had. Na even gekletst te hebben met mama ben ik de keuken ingedoken om deze heerlijke zachte broodjes te maken. Hieronder kun je de bereidingswijze lezen.

Beschrijving

 

Wat heb je nodig

 

250 gram aardappelen

4 Gram zout ( voor in het broodjesdeeg )

500 Gram bloem

9 Gram bakpoeder

1 Zakje vanillesuiker

7 Gram droge gist

2 Eieren

150 ML lauwe melk

150 ML zonnebloemolie

15 Gram anijs

150 Gram suiker

1 Volle eetlepel melkpoeder ( ik heb gewoon koffiemelkpoeder gebruikt)

 

1 Ei
Geraspte kokos
Abrikozenjam

 

 

Bereidingswijze

 

Schil de aardappelen, was ze goed en snijd ze in blokjes. Zet een pan water op het vuur met een beetje zout en voeg de aardappelen er aan toe. Kook de aardappelen goed gaar. Zodra de aardappelen gaar zijn lek je de ze uit en pureer je deze goed met de staafmixer. Er mogen geen stukjes aardappel meer in zitten, dus je moet er even goed doorheen.

Neem een beslagkom en voeg hier de droge ingrediënten aan toe, behalve de kokos. De anijs moet je tussen je handen in je kom wrijven, zo komt de smaak en geur beter vrij.
Hierna volgen de natte ingrediënten  behalve de jam. Meng het geheel een beetje door elkaar en voeg dat de aardappelpuree toe. Kneed het deeg goed door. Let op! Het is een enorm plakkerig deeg!!

Verwarm je oven even voor gedurende tijd dat je bezig bent met kneden zo kan het deeg rijzen in een iets warme oven. Ik zet hem meestal op 60 graden.

Het deeg mag zeker gedurende 5 minuten in een deegmachine gekneed worden, anders 7 a 8 min met de hand. Wanneer je klaar bent, vet je je handen in met wat zonnebloem olie. Nogmaals schrik niet van het deeg en ga geen bloem toevoegen want je broodjes worden hard. Lekker je handen invetten dan kan je makkelijk bolletjes vormen.

Maak nu balletjes van 100 Gram van het deeg. Ik heb er 12 broodjes uitgehaald.

Leg de balletjes op een beklede bakplaat met bakpapier. Zet de oven uit, als de oven niet te heet is maar beetje warm, zet je de bakplaat in de oven. De broodjes mogen nu gedurende 1,5 a 2 uur rijzen.

Na 2 uurtjes haal je de broodjes eruit.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Ik heb de mijne op 180 gezet omdat ik een enorm krachtige oven heb.

Smeer de broodjes in met eigeel.
De broodjes mogen nu de oven in gedurende 15 min. Let op je broodjes, zodra ze mooi rood zijn mogen ze er uit. Tijd verschilt per oven.

Zodra de broodjes gaar zijn haal je ze uit de oven en laat je ze even afkoelen.

Hierna doe je wat abrikozenjam in een schaaltje, verwarm de abrikozenjam op. Je kunt er oranjebloesemwater bij doen. Dit heb ik niet gedaan.

Smeer de abrikozenjam op de broodjes en bestrooi de broodjes met kokos. Je kunt nu lekker gaan genieten van deze heerlijke broodjes!

Bsaha, geniet er van

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *