Loubia

Een traditioneel Marokkaans gerecht is toch wel witte bonen in een lekker sausje. Zo kun je het met merquez worstjes maken en een tomaten sausje of je maakt het op de traditionele manier met een lekker stuk mals vlees.
Ik heb er voor gekozen om het met gehaktballen te maken. Verder heb ik wel de ingredienten aangehouden zoals ik het van mama heb geleerd. Hoe mijn mama het mij heeft geleerd kun je hieronder lezen.

Beschrijving

Wat heb je nodig

4 Tomaten

250 Gram witte bonen

Bosje peterselie

Bosje koriander

1 Theelepel komijn

1 Theelepel rode paprika poeder

1 Theelepel zwarte peper

1 Theelepel witte peper

1 Theelepel kurkuma

1 Theelepel vlees of kipkruiden

250 Gram gehakt

1 Theelepel gehaktkruiden

2 Uien

3 Teentjes knoflook

2 Wortelen

2 Liter gekookt water

Bereidingswijze

Voor je het gerecht kunt maken dien je de bonen een avond van te voren te weken in een ruime pan met water. Verdubbel de hoeveelheid water met de hoeveelheid bonen. De volgende dag zul je merken dat grotendeels van het water is opgenomen door de bonen.

Voor je gaat beginnen dien je het water eerst goed te wassen.
Neem hierna een pan met antibaklaag en doe hier een scheut olijfolie in.

Schil 1 ui en snijd deze in blokjes voeg dit toe aan de pan. Rasp de wortel van de buitenste laag en was deze. Snijd de wortel ook in kleine blokjes. Voeg dit ook toe aan de pan. Zet de pan op een middelmatig vuurtje en bak de ui met de wortel glazig. Haal de schil van de knoflook en was deze. Pers de knoflookteentjes uit en voeg het toe aan de pan. Roer alles goed samen met een houten spatel zodat het niet aan de bodem van de pan plakt. Doe dit geregeld.

Schil 1 ui en snijd deze in kleine blokjes. Neem een klein bosje peterselie en hak deze fijn. Voeg dit toe aan het gehakt en meng het samen. Voeg ook de gehaktkruiden toe en vorm balletjes van het gehakt. Voeg de gehaktballetjes toe aan de pan en bak het langzaam gaar. Meng alles samen.

Was de tomaten en verwijder de schil. Snijd ze in kleine blokjes en voeg het toe aan de pan. Gevolgd door de kruiden.
Kook 2 L water en voeg dit ook toe aan de pan. Hierna kun je de witte bonen toevoegen. Meng alles goed samen. Hak de resterende peterselie en koriander fijn en voeg dit ook toe aan de pan.

Laat het gerecht gedurende 50 a 60 min gaar koken. Kijk tussendoor of je bonen niet al gaar zijn dan kun je het gerecht opdienen.

Voor extra smaak kun je sambal toevoegen, dit is geen must.

Geniet er van.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *