Chebakkia

Elk jaar wordt er met de Ramadan Chebakkia op tafel gezet. Elk jaar komt mijn lieve tante uit Spanje met emmers vol huisgemaakte chebakkia. Dit doet ze niet alleen voor ons maar ook voor moskeen. Ze is er geweldig in.

Ook dit jaar kwam er een lading chebakkia binnen. Toch bleef het aan mij knagen aangezien ik het nog maar 1 x in mijn leven heb gemaakt. Ik wilde de uitdaging aangaan, de traditie op mij nemen en zelf chebakkia maken voor de familie.

Dit heb ik afgelopen zaterdag gedaan, het was een groot succes de chebakkia is heerlijk geworden. Ik persoonlijk houd er niet van als de chebakkia zacht is. Ik ben meer een voorstander van de wat hardere chebakkia, iets knapperiger van structuur. Verder raad ik je met chebakkia aan om pure honing te gebruiken en geen suikerwater.

Hieronder kun je lezen hoe ik het heb gemaakt.

Beschrijving:

Wat heb je nodig

1 Kilo bloem

250 Gram amandelen ( ik heb amandelmeel gebruikt )

150 Gram sesam

75 ML Oranjebloesemwater ( mazhar )

Safraan draadjes

75 ML zonnebloemolie

75 ML olijfolie

1 Eigeel

1 Eetlepel azijn

1 Zakje bakpoeder

2 Eetlepels gemalen anijszaad

2 Eetlepels gemalen venkelzaad

1 Eetlepel kaneel

Arabische gom ( optioneel )

125 Gram ongezoute roomboter

1,5 Kilo pure honing

Bereidingswijze

Neem een grote schaal waar je het deeg in kunt bereiden. Zeef de bloem in je schaal. Heb je geen amandelmeel? Week dan de amandelen in water en ontvel deze. Nadat je dat hebt gedaan bak je de amandelen in de oven tot ze knapperig worden een min of 30 op 180 graden. Maal de amandelen dan fijn. Heb je amandelmeel in huis rooster de amandelmeel dan kort in de koekenpan. Let er op dat je de amandelmeel niet aanbrand. Voeg de amandelmeel toe aan de bloem.

Neem een glas en voeg hier het water aan toe. Doe de safraan draadjes in het water weken en ga verder met de voorbereidingen.

Rooster de sesam kort in de koekenpan. Maal deze hierna fijn met de venkel, anijs en de arabische gom. Nadat je het hebt gemaald mag het bij de bloem. Voeg hierna ook de kaneel, bakpoeder, ei beide oliën en de oranjebloesemwater toe. Meng het geheel met de hand. Smelt de roomboter en voeg deze ook toe. Meng het geheel nogmaals. Zeef de safraan water bij je deeg en kneed tot je een mooie bal hebt. Is je deeg te droog? Voeg er dan nog wat water aan toe tot je een mooie gladde bal kunt vormen.

Verdeel het deeg nu in 6 balletjes. Rol 1 balletje deeg uit en snijd er met een kartelroller reepjes uit met een breedte van 2 cm en een lengte van ongeveer 15 cm . Neem een thee glas en wikkel een reep om je glas.
Druk het langzaam van je glas af en duw de middelste stukjes samen. Zo heb je een leuke vorm chebakkia. Je kunt het uiteraard ook op de traditionele manier vouwen.

Hieronder zie je een filmpje zoals ik het heb gevouwen ter verduidelijking.

Je vouwt alle chebakkia, nadat je het hebt gevouwen moet je er wel een plastic zak overheen doen zodat je chebakkia niet uitdroogt.

Klik op de link hieronder om te kijken hoe ik de chebakkia heb gevouwen.
https://www.youtube.com/watch?v=NUJaRyLyi5w

Zodra je klaar bent smelt je de honing au bain marie. Neem een ruime koekenpan en doe hier 1 L olie in. De chebakkia kan in de olie gebakken worden op het moment dat de olie goed heet is. Je kunt dit meten met een voedselthermometer maar hoeft niet. De olie moet rond de 180 a 200 graden zijn. Heb je geen thermometer? Doe een stukje deeg in de olie, zodra het begint te bruisen kun je beginnen met het bakken van de chebakkia.

Bak de chebakkia mooi goudbruin en laat deze eerst in en zeef uitlekken. Doe het dan vervolgens in je pan met honing. Laat het even een minuut of 3 in de honing drijven. Doe het dan in een diep bord en strooi er wat sesam zaadjes over. Doe dit met alle chebakkia.

Bsaha o raha, je kunt genieten van deze heerlijke chebakkia.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *