Sfouf / Sellou

Sfouf oftewel sellou zoals wij shab Nador het zeggen is mijn grootste verslaving. Iedereen in mijn familie weet dat ik er dol op ben. Toen ik nog een jong klein meisje was moest mijn moeder het verstoppen als het in huis was. Zodra ik en mijn broer er achter kwamen vond ze ons in een hoekje met de bak selou voor onze neus om deze rustig naar binnen te werken met een pak melk er bij. Ik ben nooit over mijn liefde voor selou gegroeid ik kan er nog steeds intens van genieten. Er zijn 2 personen in mijn leven die deze perfect maken, mijn lieve tante en schoonmoeder. Deze powervrouwen weten hoe je dit het beste kan maken. Mijn lieve mama bakt er niets van, ze kan heel veel maar haar selou kunnen we beter niet aan beginnen haha!

Uiteraard heeft mijn tante mij geleerd hoe ik sellou moet bereiden. Daarom wil ik vandaag ook haar recept met jullie mee delen.

Beschrijving

 1. 1 Kilo bloem
 2. 1 Kilo amandelen
 3. 500 Gram Sesamzaadjes
 4. 100 Gram Anijs
 5. 100 Gram Venkel
 6. 150 Gram poedersuiker
 7. 250 Gram honing
 8. 250 Gram zonnebloem olie
 9. 350 Gram ongezoute roomboter
 10. Arabische gom ( 2 balletjes, kan je weglaten )
 11. 1 Bolletje nootmuskaat
 12. 2 Eetlepels kaneel

 

Bereidingswijze

 • Stap 1 

Bak de bloem in een grote koekenpan of in de oven, doe je het in de koekenpan doe er dan steeds 250 gram in. Het vuur moet je niet all te hoog zetten de bloem mag niet aanbranden. Het is de bedoeling dat je de bloem steeds wat roert met een spatel zodat de bloem overal mooi bakt. Je stopt wanneer het een mooie lichtbruine kleur heeft. Ook kun je het in de oven doen. Zet de oven dan op 180 graden en roer het ook steeds om. Dit tot je bloem mooi bruin is.

 

 • Stap 2 

Neem een ruime pan en doe hier 800 Gram amandelen, giet er kokend water over heen. Dit zorgt ervoor dat de amandelen gaan vervellen. Als het water is afgekoeld lek je de amandelen uit en verwijder je het velletje van de amandelen. Droog hierna de amandelen goed uit. Zodra je dit hebt gedaan neem je wederom een ruime koekenpan. Doe hier wat olie in en bak de amandelen er mooi knapperig in. Voeg de amandelen pas toe wanneer de olie goed heet is, je moet er wel op letten dat de amandelen niet aanbranden. Zodra de amandelen knapperig zijn kun je ze uit de olie halen en ze goed droog deppen met een keukenpapier.

 • Stap 3

 

Maal hierna de amandelen fijn. Ik vind het persoonlijk lekker als er wat knapperige stukjes tussen zitten.

Je hebt heel wat koekenpannen nodig voor dit gerecht. Je gaat nu verder met het roosteren van de sesamzaad.

 • Stap 4


Rooster de sesamzaad en maal deze fijn in een keukenmachine. Doe deze bij de amandelen. Rooster ook de anijs en venkelzaad ook deze kun je fijnmalen in de keukenmachine. Ook de anijs en venkel kan bij de amandelen.

 • Stap 5


Hak de overige 200 gram amandelen grof en voeg het toe aan de kom met de zaadjes. Zeef de bloem en de poedersuiker boven je amandelen. Meng dit geheel door elkaar. Rasp nu de nootmuskaat bij je sellou en voeg de gemalen arabische gom en kaneel toe.

 

 • Stap 6

Voeg de olie toe en meng het geheel samen. Smelt de roomboter in een pannetje. Zodra de roomboter is gesmolten verwijder je eerst het witte laagje van de roomboter, hierna voeg je dit toe aan de sellou.

Als laatst gaat de honing erbij. Meng dit allemaal goed samen om er 1 geheel van te maken. Wil je het zoeter of plakkeriger maken kun je honing of poedersuiker toevoegen.

Dit is heerlijk om als toetje te eten tijdens de ramadan.

Ik kan er persoonlijk het hele jaar van eten.

Geniet er van
 

 

 

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *