Rkahk

Rkahk, elk jaar met eid of als er een feestelijke gelegenheid was maakte mijn moeder deze. Geef mij maar een liter melk de overvolle bak met rkahk en mij hoor je niet meer.

Dit recept wordt al jaren gemaakt in de familie, mijn oma maakte het altijd en volgens mijn moeder is het ook het authentieke Algerijnse recept. In Marokko zijn deze koeken kleiner en een stuk harder. Deze zijn wat luchtiger en zachter van structuur. But boy oh boy I love them!!!

 

Vandaag heb ik ze voor het eerst zelf gemaakt, met mijn moeders recept. Zoals ze eruit zijn gekomen zien ze er perfect uit. Kan niet wachten ze te proeven met Iftar. Mocht je ze zelf willen maken dan kan dit want hieronder kun je het recept doornemen.

Beschrijving

 

 

Wat heb je nodig

1200 Gram bloem
30 Gram anijs zaadjes
3 Zakjes bakpoeder
3 Zakjes vanille suiker
30 Gram  instant gist
Snufje zout
250 Ml olie
250 Ml lauwe melk
130 Gram suiker
1 Schil + Sap van een Citroen
1 Schil + Sap van een Sinaasappel
150 ML Oranjebloesemwater
50 ML lauw water

Topping:
2 Eigeel
Suiker

Bereidingswijze

 

Doe het water in een pannetje en zet deze op een laag vuurtje. Rasp de sinaasappel en doe de rasp in het water. Het water mag nu langzaam opwarmen.

Neem een grote  kom  en doe hier de bloem, anijs, bakpoeder,vanilliesuiker, suiker, zout, olie, gist, citroen schil ( even raspen ) citroen sap, sinaasappel  sap en oranjebloesemwater in. Voeg als laatst lauwe melk toe.

Meng dit allemal goed samen met de hand. Voeg nu beetje bij beetje het warme water toe en kneed door tot je een mooie bal hebt.Kneed zeker 10 minuten door.

 

Ik heb het deeg in een deegmachine gedaan. Deze was groot genoeg. Mocht je dit met de hand doen, flink kneden is key!

Na het kneden split je het deeg in 3 stukken. Neem 1 stuk rol deze uit tot een dikke langwerpige bal.
Snijd er stukken van 4 cm uit. Rol 1 stukje wederom uit en maak er een cirkel van, Neem een mes en snijd in het deeg aan de uit einden een stuk of 8 sneedjes.

Bekleed je bakplaat en leg ze hier op. Nadat je dit hebt gedaan met al het deeg laat je het minstens 3 uur rijzen. Na het rijzen smeer je ze in met eigeel en strooi er suiker boven op.

Verwarm je oven voor op 180 Graden en bak ze roodbruin gedurende 20 min. Let er wel op elke oven is anders. Check je rkahk steeds zodat hij niet aanbrand.

Als ze afgekoeld zijn haal je ze van de bakplaat af en kan je ze eten…ze zijn echt super lekker.
Let op dit is wel de zachte variant.

Geniet er van.

 

 

 

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *